top of page
  • _

Vokse opp med vold

Å vokse opp med vold


Skrevet av Farzana Kausar, kognitiv terapeut


Mange barn vokser opp med vold fra foreldre, og forteller aldri noen om hvordan de har det. Du kan være voksen nå, men fortsatt huske hvor redd du var da mamma/pappa ble sint, og begynte å skrike til deg og/eller slå. Et barn får dype sår i sjelen av å bli slått, og det påvirker barnets fremtidige relasjoner med venner, ektefelle og egne barn.


De som bruker vold kan være foreldre, søsken, ektefelle, voksne barn eller andre.


Vold er ikke bare å slå eller sparke. Hvis noen tvinger deg til å gjøre ting du egentlig ikke vil, eller nekter deg å gjøre noe du har lyst til, er det psykisk vold. Eksempler kan være å tvinge deg til å gifte deg med noen, eller nekte deg å ha egne venner.


Spesielt for muslimske barn kan det være veldig tøft, siden mange tolker det slik at foreldre har lov til å slå. Det kan være kjempeflaut å si det til noen. Og de som deler, kan oppleve å ikke bli tatt seriøst, «de er foreldre, og har rett til å slå» eller «det er ikke lov i Islam å snakke om foreldre på denne måten, de vet best, og du må respektere dem uansett» er utsagn de kan få høre.


Mange av de som selv har vokst opp med vold, slår sine egne barn hvis de ikke har fått riktig hjelp til å håndtere sin voldelige barndom. Tenk på hvordan du er som mor/far, og hvordan du reagerer når barna gjør noe du ikke liker eller nekter å høre på deg. Ved å snakke om din egen barndom, og få hjelp til å bearbeide dine traumer, kan du bli en bedre mor/far, søsken eller venn. Snakk med noen du stoler på.

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Teaser - mens du venter...

Mens dere venter på første video-leksjon i teppe-prosjektet kan du kose deg med denne lille teasern! Den er kort, men du får et lite innblikk i hva vi mener når vi sier at du kan stoppe når du vil, og

«Sammen» - et digitalt håndarbeidsprosjekt i felleskap

Søsterlenkens håndarbeidsgruppe er utålmodige! Vi vil så gjerne flokke oss sammen med garn, pinner, nåler og annet utstyr for å oppleve et samhold blant søstre i en atmosfære av kreativitet og skaperg

Commentaires


bottom of page