top of page
  • _

Savnet og gnisten

Savnet og gnisten


Skrevet av Zakia Anwar for Hjertesnakk.


Du ser den rundt omkring deg. Livsgleden. Når du treffer kjente. Når du ser hva andre deler på sosiale medier. De store smilene, som viser gleden. De er så lykkelige. Det er jo bra, du ønsker dem godt. Du trekker deg tilbake, i et lite hjørne hjemme. I dag vil du ikke late som. «Jeg orker ikke.» Du orker ikke å late som om du er full av glede. I dag kjenner du faktisk veldig lite av den. Så lite at du ikke vil snakke med noen. Det er ingen som vet at du har det slik. Det er noen få som vet at du noen ganger kan være nedfor, men det er alt de vet. De vet ikke hvordan du virkelig har det. De vet ikke at det er dager du bare vil bli under dyna, fordi du bare ikke orker å møte verden. De vet heller ikke at du synes det er et slit å komme deg ut en tur, hvis du ikke absolutt må det. Det er mye de ikke vet. Du har vært flink til å skjule det. Til å skjule at du har det vanskelig. Sannheten er at livet føles tungt. Noen ganger får du gjort dagligdagse ting, det som er nødvendig – men det kjennes så tungt, og tomt for glede. Du ønsker å få tilbake den gnisten du en gang kjente at du hadde. Den gnisten er viktig. Du lurer på om du kan få den tilbake igjen. Ja, det kan du. Hvordan? Her er noe av det du kan gjøre: 1. Koble fra, koble til.


Bak savnet etter gleden, er det et større savn. Det aller første du må spørre deg selv, er: Hva er det jeg virkelig savner? Lengter du etter de gode samtalene med din ektefelle? Eller mer kvalitetstid med barna, som vokser så altfor fort? Eller trenger du mer tid til deg selv og dine hobbyer? Hva lengter sjelen etter? Hverdagen nå for tiden, med nyttig teknologi som gjør at alt er ved våre fingerspisser når vi trenger det, fører med seg både små og store distraksjoner som konstant er der. Du kan sette dem på pause – koble fra, for å koble til, til det du lengter etter. Sett deg ned, senk tempoet, og tenk på hva du trenger. Hvilke svar finner du? Du kan også reflektere over dine velsignelser i livet. Og virkelig kjenne den bølgen av takknemlighet skylle over deg. Dersom det å skrive vil hjelpe deg med dette, da må du gjerne føre en dagbok over hva du er takknemlig for. For noen hjelper det å bare sette seg et rolig sted, og gjøre dhikr og meditere. 2. Behold fokus.

Nå har du sikkert satt deg noen mål, det er bra. Senk samtidig de høye forventningene til deg selv – og til hvordan glede skal se ut for deg. Vi ser ofte til andre personer for inspirasjon, og da er det fort

gjort å forvente at vi skal klare å være på samme måte, og få til de samme tingene som dem. Dette vil du være forsiktig med, og heller beholde fokuset innover – på hva som er viktig for deg. 3. Nyt din egen hage.

Ikke fall i fellen hvor du ender opp med å sammenligne deg selv med andre. Det engelske uttrykket «Comparison is the thief of joy» stemmer i mange tilfeller, fordi man sammenligner seg selv med andre som har det tilsynelatende bedre enn en selv. I stedet for å sitte med en følelse av at gresset er grønnere på den andre siden, gi oppmerksomhet til blomstene du har i din egen hage. 4. Vær snill.

Husk at det trenger ikke å være perfekt. Du er verdifull uavhengig av dine prestasjoner. Det er fint å være møysommelig og mottakelig for konstruktiv (selv)kritikk, så lenge det ikke går over til usunn perfeksjonisme og selvkritikk som tar over, og får deg til å leve under en konstant følelse av press. Ta styringen tilbake ved hjelp av positivt selvsnakk, og du vil etterhvert se at den gode selvfølelsen også øker. Den er viktig for en mer positiv innstilling, som igjen har en sammenheng med følelsen av glede. 5. Verdsett de små øyeblikkene.

Finn gleden i de hverdagslige øyeblikkene. Det kan være å nyte en kopp god te i en hyggelig atmosfære. Kanskje i en egen liten kafékrok hjemme hos deg? Eller en gåtur i nærområdet, enten alene eller sammen med en nær og kjær. Hva med å ta frem den fine kjolen du har hengende i skapet, og bruke den i dag? I din søken, få med deg de små gledene på veien. 6. Gi andre glede.

Du kan også finne glede ved å glede andre. Det er noe fint ved det å få en annen til å smile. Et smil og ordene «ha en fin dag» til en søster du delte sitteplassen i parken med, er oppløftende både for henne og deg selv. Slike små handlinger betyr mye. Fortsett med å spre glede rundt deg. 7. Vær villig til å ta imot hjelp.

Ikke tenk at du må klare dette alene. Føler du at du trenger å prate med noen om det du går gjennom? Finn noen du stoler på, som du kan ha en fortrolig samtale med. Det kan være en god venninne som kan lytte til deg, eller andre: kvalifisert helsepersonell eller samtalepartnere er noen av dem. Hos Hjertesnakk kan du også avtale oppfølgende samtaler. Ved å jobbe aktivt med stegene nevnt over, som henger sammen med hverandre, kan du oppnå fremgang. I krevende livssituasjoner kan dette oppleves som lettere sagt enn gjort. Kanskje er det noe som du synes er veldig vanskelig akkurat nå. Er det noe i livet ditt som gjør at du sliter med å regulere dine emosjoner og respons? Bærer du på en sorg? Da er det spesielt viktig for deg å prate med noen, og få den hjelpen du trenger til å utføre stegene på den måten som egner seg best i din situasjon. Og du – en vennlig påminnelse: Det er en styrke å kunne be om hjelp til å få tilbake gnisten.

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Teaser - mens du venter...

Mens dere venter på første video-leksjon i teppe-prosjektet kan du kose deg med denne lille teasern! Den er kort, men du får et lite innblikk i hva vi mener når vi sier at du kan stoppe når du vil, og

«Sammen» - et digitalt håndarbeidsprosjekt i felleskap

Søsterlenkens håndarbeidsgruppe er utålmodige! Vi vil så gjerne flokke oss sammen med garn, pinner, nåler og annet utstyr for å oppleve et samhold blant søstre i en atmosfære av kreativitet og skaperg

bottom of page