top of page
  • _

Stjernetema: søvn

Skrevet av Karima Solberg

19.03.21 var verdens søvndag, og Hjertesnakk hadde søvn som Stjernetema på lørdag.

Hvordan oppnå god søvn?

På dagtid: Ta deg en tur ut, helst på morgenen. Du trenger dagslys og bevegelse.

Etter solnedgang: Legg deg tre–fire timer etter solnedgang. Ha det helt mørkt, og legg vekk pc og mobil. Kveldsmørke stimulerer utslipp av hormonet melatonin. Melatonin fremmer god søvn, men er også et sterkt legende hormon som virker 10 ganger sterkere enn alle typer antioksidanter du får via vitaminer og mat. Melatonin er med på å reparere kroppen når den sover. Du må ha det mørkt og sove tidlig for å få nok melatonin. Lys på kvelden, både fra lampe, pc og mobil vil hindre sekresjon av melatonin, som igjen vil føre til dårligere søvnkvalitet og at kroppen ikke blir helbredet via søvn. Sov helst tre timer i strekk. Om du vil stå opp for nattbønn har du dekket kroppens behov for dyp søvn. Gå til sengs igjen etter nattbønnen, og sov 1/6 av natten før du våkner for fadjr. Når du har lagt deg tidlig trenger du mindre søvn for å våkne opplagt, fem–seks timer kan være nok. Legger du deg sent, må du sove mer – men våkner fortsatt uopplagt, selv om du sov åtte timer. Det er fordi den dype søvnen skjer i første del av natten, og sekresjon av melatonin skjer i mørke de første tre–fire timene etter solnedgang.

Å sove sent fører til sekresjon av hormonet «ghrelin». Dette hormonet får deg til å spise mer på dagtid, og fører til økt magefett. Et annet hormon blir også stimulert om du er sent oppe, det heter cytokine storm. Dette hormonet stimulerer inflammasjon i kroppen, og følgende sykdommer kan oppstå: diabetes, øyesykdommer, nyresykdommer, kardiovaskulære sykdommer, Alzheimer, lungesykdommer, nevrologiske sykdommer, leddgikt, hjernesykdommer, autoimmune sykdommer og øresykdommer. Tenk på dette neste gang du vil være sent våken.


Svnstadier 1) Døsighet: Varighet 5-10 min. Øynene beveger seg sakte, muskelaktivitet avtar, man våkner lett.

2) Lett søvn: Øyebevegelser opphører, hjertet banker saktere, kroppstemperaturen går ned.

3 og 4) Dyp søvn: Vanskelig å vekke. Hvis man blir vekket er man omtåket og desorientert i flere minutter. Under dyp søvn vil blodstrømmen til hjernen reduseres og isteden rettes mot muskulatur, gjenopprette fysisk energi, og immunforsvaret blir styrket. REM-søvn (drømmeperiode): Skjer 70–90 minutter etter innsovning. Oppstår tre–fire perioder i løpet av natten. Følelser og minner blir bearbeidet, og stress blir avlastet. Man puster raskere, hjerterytmen øker, og blodtrykket øker.

Da gjenstår det bare å si: God natt, og sov godt!1 view0 comments

Recent Posts

See All

Teaser - mens du venter...

Mens dere venter på første video-leksjon i teppe-prosjektet kan du kose deg med denne lille teasern! Den er kort, men du får et lite innblikk i hva vi mener når vi sier at du kan stoppe når du vil, og

«Sammen» - et digitalt håndarbeidsprosjekt i felleskap

Søsterlenkens håndarbeidsgruppe er utålmodige! Vi vil så gjerne flokke oss sammen med garn, pinner, nåler og annet utstyr for å oppleve et samhold blant søstre i en atmosfære av kreativitet og skaperg

Комментарии


bottom of page